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PART 1 – Corrections / Updates to Qs & As already on the website
· The following question is located in Roman Numeral II; Pre-Grant Award; C. Section 1511 Certification; Question # 2.  Replaced with the following text:
	
	Question:
	Must MPOs and/or Urbanized Areas direct grantees to execute a Section 1511 certification before FTA can award an ARRA grant?

	
	Answer:
	No.  DOT has determined that the FHWA/FTA joint planning requirements provide a robust process to ensure that projects have been properly reviewed and vetted and are an appropriate use of taxpayer dollars.  Therefore, the Governor or his/her designee’s signature on the Section 1511 certification covers all highway and transit projects in a State under certain conditions. Similarly, a signature by the Chairman of the MPO on the Section 1511 certification covers all highway and transit projects in an urbanized area under certain conditions.
 
In order for either the Governor’s or MPO Chair’s certification to satisfy the Section 1511 requirement for transit projects in an urbanized area, the certification must cite the TIP/STIP planning process as the basis for certifying that each  project has been properly reviewed and vetted and is an appropriate use of taxpayer dollars.  The certification must also provide a link to the public web, posting the STIP or the TIP that includes (or will include) any highway and transit project designated to receive ARRA funding.  The STIP or the TIP must include a description of each project, the estimated total cost of each project, and the amount of ARRA funds to be used for each project.

U.S. DOT will ensure that the certifications, once received, are posted on DOT’s Recovery site at http://www.dot.gov/ and linked to http://www.recovery.gov/.
 
If the Governor’s section 1511 certification includes only highway projects, and not transit projects, or if the certification does not provide a link to the proposed transit projects included in the STIP for ARRA funding, it will be necessary for a direct recipient or MPO to submit an additional section 1511 certification or project listing with the requisite section 1511 information discussed above.
DOT Secretary LaHood’s letter to the Governors, dated February 27, 2009, which is posted on http://www.dot.gov/ at the Recovery link, includes sample forms for the Section 1511 certification and two other ARRA certifications required by the Governor. 


 
· The following question and answer appeared twice on the FTA public website; once in Section A. “General” and then again in Section E “Capital Investment Grants”:  

	Question:
	When will FTA consider apportioned funds as "obligated?" 

	Answer:
	For the purposes of the withdrawal provision, FTA will consider funds obligated on the date of grant award by FTA.


Deleted the question # 3 from III (Grant Development Award) Section E “Capital Investment Grants”
· Replaced Question # 3 in Section IV Post Award/Closeout/Oversight; letter B “Grant Implementation” with:
Revised Question:  Must grantees draw-down their FTA ARRA funds by September 30, 2015?  If yes, where is it in the statute?
 
Revised Answer: Yes, although FTA ARRA grant funds remain available for obligation by FTA through September 30, 2010, obligated balances are available through September 30, 2015 to be disbursed (drawn-down) for grant expenses, after which time any remaining balance in the grant will be canceled.  This September 30, 2015 date is not in the ARRA statute.  However, 31 U.S.C. Section 1552, Procedures for Appropriation Accounts, provides that funds made available for a fixed period of time must be closed within 5 years of the end of the availability of the appropriation.  ARRA grant funds become unavailable for appropriation/obligation after September 30, 2010; thus, five years after that is September 30, 2015.

· Added the following question right after the one above:

Question:  Can ARRA funds be deobligated and reobligated in a new grant?  

Answer:  Deobligated funds are available for reobligation, in accordance with the ARRA redistribution requirements, to another ARRA eligible activity within that period.  Once the period of availability for obligation has expired, funds may not be reobligated. However, because ARRA funds are intended for “ready to go” projects, FTA does not anticipate many requests for deobligation and reobligation.  Such requests will be considered on a case-by-case basis and may or may not be granted.
PART II – New Questions

Added the following questions to Section I, “Program Administration” under “General” 
Question: Are there any new Title VI requirements?

Answer:  There are no new or additional Title VI requirements.  Title VI program requirements are not waived with ARRA.
Question: Is bonding assistance available to small and disadvantaged business that may need such assistance to participate in the recovery?
Answer:  Yes, the statute has information on Surety Guarantee Revolving Funds.
Question: When will guidance be available for the ARRA Discretionary Multimodal Program?
Answer:  The guidelines for this program are still being developed, and a Federal Register Notice will be published no later than 90 days from the date of the enactment of the law.
Added the following questions to Section II, “Pre-Grant Award”, letter A “Eligibility”:

Question: Is the pre-award authority limited to the Federal Fiscal Year starting October 1, 2008, or can it be used to cover an operator's costs in their normal fiscal year which starts on July 1. 2008?

Answer:  ARRA program funds that are distributed by formula have blanket pre-award authority beginning October 1, 2008.  Costs incurred before that date are not eligible for reimbursement.    
Question: We plan to use ARRA funds distributed under 49 U.S.C. Sections 5311 and 5307 formulas for construction of a new bus facility.  Is that allowable?

A: Yes.  ARRA funds can be used for eligible capital projects as defined in 49 U.S.C. Section 5302(a)(1)(A).  Because ARRA funds must be segregated, however, the project would be funded in two separate grants
Question: We would like to use ARRA for capitalizing maintenance, which our small urban agency does not currently do.  This would free up local operating overmatch to use for service expansion.  Is this acceptable?

Answer: Yes.  The law states that ARRA funds are available for capital expenditures authorized under 49 U.S.C. 5302(a)(1)(A) and preventive maintenance, which is described as all maintenance, is an eligible capital expense

Added the following questions to Section III, “Grant Development/Award” letter C, “Transit Capital Assistance Urbanized Area
Question:  FTA’s March 5, 2009, Federal Register Notice indicates that July 1, 2009 is the deadline for grants “submitted to FTA….”that need to be obligated by September 1, 2009.  What if there’s an error on the application identified after that date?  

Answer:  Grantees are strongly encouraged to develop and submit grant applications in advance of the July 1, 2009 deadline.  Any grant errors or issues that postpone the processing or Department of Labor certification review could cause a grant to miss the September 1 obligation deadline.  Application submission as early as May is encouraged, which will allow FTA and grantees to address any issues identified before the submission deadline.  
Question: Since 50 percent of the funds allocated to an area must be obligated by September 1, 2009, how is the term "Area" defined?  
Answer: There are two definitions of “area”:  First, an “area” is the urbanized area (UZA) for UZA’s over 200,000 in population; and, second, “area” is the State for UZA’s under the Governor’s apportionment for urbanized areas between 50,000 and 200,000 in population  and nonurbanized areas.   
Question: Will transit properties be able to compete for funds that are “reallocated” after September 1, 2009, directly with FTA or within a region of FTA?
Answer:  ARRA directs the Secretary to redistribute funds to areas (UZAs and/or States) that have not had funds withdrawn, using a method the Secretary deems appropriate to ensure funds are used promptly.  FTA has not determined the exact methodology that will be used for redistributing withdrawn funds.
Question: If unobligated funds in an area have to be re-allocated, will they be re-allocated within the UZA first? Who makes that decision?

Answer: No, if a UZA loses funds because it did not obligate 50 percent of its apportionment, it is not eligible to receive reallocated funds, under the provisions contained in ARRA.  Unobligated funds will be redistributed to UZA’s or States that have not had any funds withdrawn, utilizing a method the Secretary deems appropriate to ensure prompt use of funds.  This methodology has not been determined at this time.
Question: Should the ARRA grants be a FY 2008-09 or FY 2009-10 in TEAM?

Answer:  ARRA funds are FY 2009.

Question: Can you use ARRA funding to supplement an existing FTA section 5307 formula grant for a bus replacement by using a separate ARRA grant that increases the total funds?

Answer: Yes, you may supplement an existing FTA 5307 formula grant for a bus replacement by using ARRA funds.  However, ARRA funds must be applied for in a separate grant.  
Added the following questions to Section III, “Grant Development/Award” letter E, “Capital Investment Grants” 

Question: Under the New Starts Discretionary Program, FTA indicated in the March 5, 2009, apportionments Federal Register Notice that the guidelines for application would come later. When are we going to see those guidelines, and would the application deadline also be Jul 1 2009?
Answer:  Decisions for this program are still being developed.  However, the law says priority should be given to projects “under construction”, or able to obligate funds within 150 days of enactment of the law.  FTA’s proposal on the distribution of these funds is currently under review.      
Added the following questions to Section IV (Post-Award/Closeout/Oversight) under the “Reporting Requirements” section, letter A 
Question: In regard to Preventive Maintenance, and reporting concerning job creation- what if we did not create jobs but were able to save jobs through the ARRA funds, how do we report?

Answer: Section 1512 includes specific grantee reporting requirements (which DOT will combine with the 1201(c) periodic reporting) including number of jobs retained.  
Question: Will FTA be issuing guidance on how to calculate direct and indirect jobs created, for reporting purposes?

Answer:  Section 1512 includes specific grantee reporting requirements (which DOT will combine with the 1201(c) periodic reporting).   The ARRA (section 1512(f)) requires Federal agencies to impose the reporting requirement on grantees. OMB Guidance specifies that the first grantee reports will be due no later than July 10, 2009, covering the preceding calendar quarter of April, May, and June. 
Added this question to Section IV, “Oversight” under letter B “Grant Implementation”
Question: Can we expect different Project Management Oversight Contractors (PMOC) for the ARRA projects or will we see the same faces we see now?

Answer: FTA will be using the existing contracts/contractors for ARRA PMOC activities.
Added the following questions to Section IV, “Oversight” under letter C “Contracts and Procurements”

Question: Is the Central Contractor Registration (CCR) requirement new with the ARRA funding or has this been required for regular formula funds? Do county governments who will be subrecipients of 5311 funding need to register with CCR?
Answer: On October 1, 2003, it was federally mandated that any organization wishing to do business with the federal government under a FAR-based contract must be registered in CCR before being awarded a contract. Under ARRA, all recipients, sub-recipients, and contractors must have DUNS and CCR registration. You can find more information on CCR and the registration process in their User Guide at www.ccr.gov.  Anyone (sole proprietors, corporations, partnerships and governmental organizations) wishing to do business with the federal government or receiving ARRA funds must register in CCR.
Question: Is there a CCR threshold, in other words if a transit agency is doing a facility upgrade and spends $500 for a piece of equipment purchased locally from an office supply store does that store need to register?

Answer: Yes, under ARRA all recipients, sub-recipients, and contractors must have DUNS and CCR registration. You can find more information on CCR and the registration process in their User Guide at www.ccr.gov
Question: CCR registration--do the requirements apply to prime contractors only or to subcontractors also?

Answer: Under ARRA, all recipients, sub-recipients, and contractors (prime and subs) must have DUNS and CCR registration. You can find more information on CCR and the registration process in their User Guide at www.ccr.gov
